
Drewniane produkty do kuchni goszczą w domach od setek lat. Ich fenomen jest niezaprzeczalny. Były jednak czasy, że odeszły do lamusa, na rzecz modernistycznych akcesoriów z tworzyw sztucznych jak metal czy plastik. Nadeszły jednak dni, kiedy drewniane sztućce i deski do krojenia, wracają do łask i chętnie znajdują miejsce w naszych kuchniach na nowo.
Drewniane przybory kuchenne - zalety
Pierwszą zaletą jaką warto wymienić jest wytrzymałość materiału i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Drewno jest również doskonałym izolatorem ciepła. Łyżka włożona w gorącą potrawę nie poparzy nas, jak produkt wykonany z metalu czy plastiku. Plusem w posiadaniu drewnianych produktów jest również ekologia. W tych czasach dbałość o środowisko jest szczególnie ważną kwestią. Produkty tworzone są w specjalnych fabrykach odnawialnych. Polski producent AAA oferuje szereg ekologicznych akcesoriów do kuchni, które znajdziecie w naszym sklepie.

Styl i ocieplenie pomieszczenia
Styl retro jest ostatnimi czasy szczególnie modny. Wystrój starych “babcinych” kuchni można zobaczyć bardzo często, szczególnie u ludzi zamożnych. Drewniane elementy, dodają uroku i klimatu tych czasów, za którymi tak tęsknimy. Spotykanym motywem jest również zniszczone drewno - mamy tu na myśli oczywiście specjalnie odrestaurowany materiał z motywem dotknięcia przez “ząb czasu” w postaci łyżek, desek itp. Często używane przez blogerów oraz influencerów.
Konserwacja
Konserwacja drewnianych przedmiotów kuchennych jest istotnym elementem. Wydłuża ich żywotność oraz wygląd. ale każdy niestety ją stosuje, mimo iż jest to bardzo prosta sprawa. Najpopularniejszym sposobem na konserwację drewnianych powierzchni jest umycie ich gorącą wodą. pozostawienie na ścierce do odsączenia, następnie natarciem ich olejem spożywczym, oliwą z oliwek lub pozostawienie na całą noc w occie. Taki zabieg sprawi, że drewno będzie mniej chłonne, nie będzie przesiąkać aromatami z gotowanych potraw oraz drewno zachowa swój pierwotny kolor. Taką konserwację zaleca się powtarzać co jakiś czas.

Pielęgnacja
W tym akapicie zajmiemy się pielęgnacją. Przedstawimy najprostsze sposoby do stosowania na co dzień, które sprawią, że sztućce zachowają swoją jakość na długo.
- Pierwsza zasada brzmi: nie myjemy akcesoriów drewnianych w zmywarce. Gorąca woda oraz detergenty zawarte w kostkach do mycia szkodzą strukturze drewna.
- Drugą zasadą jest nie chowanie mokrych przyborów. Należy zawsze odczekać aby ociekły z nadmiaru wody, tak aby drewno nie zaczęło pleśnieć.Jeśli chodzi o wnętrze chlebaka, pamiętajmy aby co jakiś czas przecierać go szmatką.
- Deski do krojenia warto impregnować olejem bądź octem.
Usuwanie zabrudzeń
Powstałe na drewnie zabrudzenia, które nie chcą się zmyć zwykłą wodą z płynem czyścimy octem lub mieszanką cytryny z sodą oczyszczoną. To od lat sprawdzone sposoby, które doskonale spełniają swoje zadanie nie tylko w czyszczeniu drewna, ale różnych innych powierzchni.
Chyląc się ku zakończeniu, sklep Opland zachęca serdecznie do używania drewnianych przedmiotów kuchennych. Jak wspomnieliśmy, to nie tylko styl i urok, który gościł u naszych przodków, ale przede wszystkim to szacunek dla środowiska naturalnego, które zasługuje na największy szacunek.