UWAGA!! Obecnie jest brak możliwości dokonywania zakupu na stronie opland.pl
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blogujemy » Jak grillować? - Historia, metody i akcesoria

Jak grillować? - Historia, metody i akcesoria

Autor: opland.plWyświetleń: 594
przepisy na mięso z grilla
 
Jesień zbliża się nieuchronnie, ale za oknem możemy jeszcze zaobserwować promyki słonka, które zapraszają nas do przyjemnego spędzenia czasu na zewnątrz - warto więc z tego skorzystać. To doskonała okazja na urządzenie grillowania w ogrodzie, nad rzeką, czy na jakiejkolwiek wycieczce. W artykule pokrótce opisaliśmy historię grilla, sposoby przyrządzania jedzenia oraz specjalne akcesoria, które okażą się nieocenione podczas tej świetnej zabawy kulinarnej.

 

Historia grilla

 

 
grille tradycyjne
 

 
Grillowanie to nic innego jak smażenie pożywienia na ruszcie, pod którym znajduje się źródło ciepła. Jest to najstarszy sposób przygotowywania posiłków, znany jeszcze w prehistorii, kiedy metody przechowywania oraz pojemniki nie były jeszcze wynalezione. Współczesne grillowanie, o którym myślimy w dzisiejszych czasach rozpowszechniło się po II wojnie światowej, w Ameryce kiedy to średnia klasa, dostrzegła wiele plusów w spędzaniu wolnego czasu poza miastem.
 
Za twórcę projektu, półokrągłego tradycyjnego grilla uważa się George Stephena. Był on spawaczem w firmie Brothers Metal Works. George nie był zadowolony z ówczesnych płaskich grillów, które nie posiadały osłony przed wiatrem, wymyślił więc patent aby zamocować ruszt pod półokrągłą pokrywą, która skutecznie chroniła pokarm. Grill gazowy natomiast został opatentowany w 1960 roku przez amerykanów Williama G. Wepfera i Meltona Lancaster, którzy byli pracownikami gazowej firmy ARKLA.
 
 

Najskuteczniejsze metody grillowania


Rozpalenie ognia pod rusztem, czy włączenie butli z gazem i położenia jedzenia nie uczyni z nas od razu mistrzów grillowania. Powstało kilka popularnych i skutecznych metod, dzięki którym smak będzie zróżnicowany i wyrazisty. Oto kilka z nich.


 

Grillowanie pośrednie (barbecue)

 
Metoda ta jest idealna do przygotowywania dużych porcji mięsa, które wymagają długiego pieczenia. Generalnie jest to sposób, który polega na nieukładaniu pokarmu bezpośrednio nad źródłem ciepła.
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić przed rozpoczęciem grillowania pośredniego jest rozsunięcie żaru na boki. Składniki, które chcemy przygotować umieszczamy na aluminiowej tacce, kładąc ją następnie w przygotowanym miejscu między żarem. Kolejnym krokiem jest przykrycie grilla pokrywą. Sprawi to, że wysoka temperatura z boków i spodu będzie unosiła się do góry i powracała - uderzając o pokarm. Gwarantuje to równomierne pieczenie. Metoda ta spowalnia dochodzenie mięsa, przez co będzie idealnie wypieczone w środku. Tym sposobem przygotujemy np:
 
  • schab w dużych kawałkach,
  • karkówkę,
  • żeberka,
  • drób z kością

 

Grillowanie bezpośrednie


Co jednak gdy chcemy grillować pożywienie delikatne lub w małych kawałkach? Z pomocą przychodzi do nas metoda bezpośrednia. Najpopularniejszy sposób, z którego korzystał chyba każdy z nas. Polega on na ułożeniu bezpośrednio pod żarem pokarmu na wysokości 10-15 cm. Zasada ta wymaga od nas przynajmniej jednorazowego przewrócenia żywności. Czas przewrócenia jest uzależniony od tego co znajduje się na ruszcie oraz na jakiej wysokości. Dzięki tej metodzie z łatwością przygotujemy takie potrawy jak:
 
  • małe kawałki mięsa,
  • ryby,
  • warzywa,
  • sery,
  • kiełbaski,
  • mięso mielone i wiele innych.
 

Grillowanie w folii aluminiowej

 
jak grillować rybę
 

Kolejny sposób jest szczególnie popularny w przygotowaniu ryb. Bo kto nie chciałby spróbować pysznego pstrąga z grilla w sosie własnym? To bardzo prosta opcja, dzięki której smak potrafi nabrać nowego znaczenia.

Pozostańmy przy przykładzie pstrąga, gdyż jest najlepszy. Fileta rybnego kładziemy na wcześniej urwanej specjalnej folii i dodajemy przyprawy wedle uznania. I tutaj zaczynają się możliwości improwizacji. Pstrąga możemy faszerować jabłkami, cytryną, cebulką - to 3 składniki, które gorąco polecamy ale możliwości jest naprawdę wiele. Tak przygotowane jedzenie zawijamy i kładziemy na ruszt. Możemy lekko przedziurawić folię - ale wywar, który powstanie w środku jest warty zatrzymania. Tym sposobem możemy usmażyć wszystkie delikatniejsze potrawy. Przepis na kaszankę z jabłkiem jest kolejnym dobrym przykładem, że metoda ta jest skuteczna.

 

Przydatne Akcesoria


Kiedy zdecydujemy się już na rozpalenie grilla, aby usprawnić jego przygotowanie zostały wynalezione przeróżne akcesoria. Od brykietów i rozpałek, po termometry, szczypce, czy noże do nadziewania. Wszystkie z nich można znaleźć w sklepie Opland, który przygotował specjalną ofertę w niewielkich cenach. Dzięki takim elementom przygotowanie pokarmu będzie o wiele łatwiejsze i szybsze. Przyczyni się również do lepszego smaku, np. podczas sprawdzania twardości mięsa specjalnym przyrządem.

W tym miejscu artykuł dobiegł niestety końca. My spieszymy z rozpalaniem, póki pogoda jest korzystna i obdarowuje nas pięknymi promieniami :) Zachęcamy do grillowania nie tylko z ze specjalnej okazji, ale również w zwykłe dni. Jest to odprężająca metoda na spędzenie miło wolnego czasu i spróbowania wyśmienitych potraw. Najlepsze przepisy na grilla pojawią się w innym artykule. Pozdrawiamy!


 
Komentarze (2)
Tomek05-09-2019 22:22:33
Od samego przeczytania zgłodniałem.
marek06-09-2019 13:13:24
przydatny artykuł

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blogujemy
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2011-2024 Copyrights © 2024 OPLAND.PL All rights reserved

Oferta prezentowana na stronie opland.pl nie jest pełną ofertą. Gwarancje jakości udzielane są przez producentów. Możliwe są niezamierzone błędy.
Informujemy, że przetwarzamy dane osobowe oraz korzystamy z plików cookies, które są opisane w zakładkach:
Prywatność oraz Ciasteczka
Ok lubię ciasteczka i rozumiem politykę prywatności.
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Informujemy, że przetwarzamy dane osobowe oraz korzystamy z plików cookies, które są opisane w zakładkach:
Prywatność oraz Ciasteczka
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ