
Oczywistą rzeczą jest, że przedmioty kuchenne podlegające codziennej eksploatacji zużywają się i w niektórych przypadkach ulegają korozji. Pleśń na drewnianych łyżkach i łopatkach lub rdza na metalowych foremkach czy blachach to nic przyjemnego. Są jednak domowe sposoby, które mogą zaradzić tym niechcianym sytuacjom, a tym samym przedłużyć żywotność i funkcjonalność naszych przyborów kuchennych. Właśnie w tym artykule postanowiliśmy opisać kilka z nich.
Usuwanie rdzy
Rdza na metalowych akcesoriach kuchennych nie musi być katastrofą. Jest to normalny proces, który można przewidzieć. To nic innego jak osad na stali powstały wskutek reakcji chemicznych. W efekcie, dotknięte tym przedmioty stają się nieestetyczne oraz mogą łatwiej ulec uszkodzeniu. Na szczęście istnieją domowe sposoby, które pomagają zwalczać rdzę oraz jej zapobiegać.
Roztwór z soli i kwasku cytrynowego

Sprawdzonym sposobem na usuwanie rdzy jest roztwór z soli i kwasku cytrynowego. To bardzo powszechna i znana mieszanka, która znajduje wiele zastosowań, nie tylko w kuchni. W przypadku rdzy na stalowych przyrządach roztwór przygotowujemy w sposób następujący: kwasek oraz sól łączymy z niewielką ilością ciepłej wody, tak aby powstała gęsta papka. Powstałą zawiesinę wcieramy w miejsce gdzie widoczna jest rdza i zostawiamy na około godzinę. Następnie dokładnie spłukujemy ciepłą wodą i płynem do naczyń.
Inne sposoby na rozprawienie się ze rdzą
- soda oczyszczona,
- coca-cola lub pepsi,
- nacieranie cebulą posypaną cukrem pudrem.
Zapobieganie przed ponownym rdzewieniem
Aby zapobiec pierwszemu lub ponownemu rdzewieniu naszych przyborów kuchennych sprawdzonym sposobem jest pokrycie ich tłuszczem. Często używa się do tego słoniny. Nowo nabyte np. sztućce, lub te po kuracji antykorozyjnej smarujemy dokładnie kawałkiem słoniny i otłuszczamy. Następnie wycieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Konserwacja drewnianych przyborów kuchennych
Drewniane akcesoria kuchenne goszczą coraz częściej w naszych kuchniach. Mają wiele zalet - są przyjazne dla środowiska, posiadają wysoką wytrzymałość na temperatury oraz oddają hołd kuchniom z wcześniejszych dekad. Aby przyrządy te miały jeszcze dłuższą żywotność należy po zakupie wymyć je gorącą wodą, odsączyć, a następnie natrzeć olejem lub oliwą z oliwek. Sprawi to, że drewno zachowa swój kolor, stanie się mniej chłonne i uodporni się na przesiąkanie aromatami podczas gotowania.
Jak zadbać o patelnię z powłoką teflonową?

Oto kilka skutecznych porad jak zadbać o nasze patelnie z powłoką teflonową.
- Nie należy zalewać gorącej patelni zimną wodą - nagła zmiana temperatury, może uszkodzić powłokę. Należy odczekać aż patelnia wystygnie,
- Do mycia patelni należy używać ciepłej wody, płynu i delikatnej gąbki - wystrzegajmy się używania szorstkich myjek i szczotek,
- Podczas smażenia wystarczy użyć jedynie niewielkiej ilości tłuszczu,
- Jeśli to możliwe, należy mieszać potrawę drewnianymi lub wykonanymi z tworzywa sztucznego przyborami.
W dzisiejszych czasach do wyboru mamy akcesoria kuchenne wykonane z różnych materiałów. Każdy surowiec wymaga innej pielęgnacji i konserwacji aby przetrwał na lata. Opisaliśmy te najpopularniejsze, które znajdują się w każdej kuchni. Zastosowanie się do tych porad na pewno zaskutkuje lepszą wytrzymałością i estetyką przyborów, które będą służyć przez długi czas i pozostaną w dobrej kondycji.