Przebiśniegi zaczęły wyłaniać się spod ostatnich kopek białego puchu, dni są coraz to dłuższe, śpiew ptaków stał się o wiele weselszy, w powietrzu czuć zbliżającą się intensywnie wiosnę, a co z tym się wiążę? Oczywiście Wielkanoc! Śniadanie wielkanocne jest niezwykle istotną tradycją w naszym kraju. Każdy chce by wyglądało ono idealnie i smakowało przepysznie, a więc mamy dla Was kilka propozycji potraw wielkanocnych i sposobów ich przygotowania, wymienimy także przydatne do tego akcesoria kuchenne, które w ofercie posiada między innymi sklep internetowy AGD.
Najpopularniejsze dania wielkanocne:
- Żurek
Najsłynniejsza forma tej potrawy, to oczywiście żurek na zakwasie, z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem. Do przygotowania żurku potrzebne będą nam namoczone w wodzie grzyby, cebula podsmażona delikatnie na patelni, kiełbasa, boczek, chrzan, kminek, sól, pieprz, zakwas i jajka. Do garnka należy najpierw wrzucić cebulę i grzyby, dolać do nich około dwóch szklanek wody, po której zagotowaniu dodajemy posiekaną w kostkę kiełbasę i boczek, do krojenia zdecydowanie przydadzą nam się ostre noże. Po pół godziny dolewamy zakwas, następnie dorzucamy chrzan i przyprawy. Na sam koniec zabielamy zupę śmietaną. Danie będzie prezentowało się wyśmienicie, jeśli pokrojoną w plastry kiełbasę i kawałki ugotowanych jajek ułożymy uprzednio na talerzach gości, a dopiero w trakcie posiłku zalejemy je zupą.

- Wielkanocne jaja faszerowane
To danie można przygotować na wiele różnych, kreatywnych sposobów. Najprostszy z nich, to oczywiście ugotowane, obrane ze skórek i przecięte na pół jajka z dodatkiem majonezu i szczypiorku, bądź też urozmaicone sosem tatarskim. Istnieje też wersja z cukinią i serem żółtym, w której z ugotowanych, obranych i rozpołowionych jajek wyjmujemy żółtka, gnieciemy je, dodajemy do nich starty ser żółty oraz przygotowaną na patelni zarumienioną, posiekaną cebulkę i startą na tarce, podsmażoną cukinię. Następnie w wyżłobione połówki jajek wpychamy wymieszany farsz i przystrajamy go delikatnie u góry pietruszką. Można również eksperymentować z farszem z owoców morza, awokado, kozim serem, szynką, można je nawet smażyć w skorupkach… opcji jest naprawdę wiele, poeksperymentujcie i poruszcie swoją wyobraźnię!
- Baranek wielkanocny
Stworzenie perfekcyjnego baranka wielkanocnego wymaga posiadania formy do pieczenia, mamy do wyboru formy silikonowe lub metalowe, sami możemy zdecydować w której z nich nasze zwierzątko z masy cukrowej będzie prezentować się najlepiej. Wspomnianą wcześniej masę cukrową wykonamy z ubitych białek doprawionych niewielką ilością soli, cukru i żółtek, oleju i zapachu do ciast, mąki i proszku do pieczenia. Wszystkie te składniki należy kolejno dodawać do siebie i stale miksować, następnie zaś przelać masę do foremki i piec około pięćdziesięciu minut w temperaturze dwustu stopni. Po upływie wyznaczonego czasu trzeba uchylić piekarnik i poczekać, aż słodki baranek ostygnie. Ustrojenie tego symbolu wielkanocnego jest kwestią indywidualną, czekoladowe dodatki i cukier puder są jak najbardziej wskazane.

- Pasztet wielkanocny
Słowo „pasztet” automatycznie kojarzy nam się z potrawą mięsną, to danie występuje jednak także w formach wegetariańskich, na przykład - pasztet z jajek, jednak mięsna wersja jest nadal najbardziej popularną. Do przyrządzenia słynnej, mięsnej wersji tej potrawy przydadzą nam się różnej wielkości garnki, mały - w którym będziemy mogli oczyścić dokładnie mięso i duży, w którym będziemy je przygotowywać, a także metalowa, prostokątna foremka. Do zalanego wodą mięsa dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy całość około godziny, zaś przy końcu gotowania dokładamy wątróbkę. Odstawiamy wszystko do wystygnięcia na jeden dzień, a następnie wyjmujemy, mielimy, dodajemy zmielone bułki, żółtka z jaj, ubite białka jaj i wywar. Wymieszaną masę wlewamy do foremki i pieczemy przez około godzinę w mniej niż dwustu stopniach. Przed podaniem należy poczekać aż potrawa nieco ostygnie.
- Mazurek wielkanocny
Tradycyjna wersja mazurka składa się ze spodu ciasta stworzonego z masła, cukru pudru, jajek i mąki; masy kajmakowej zrobionej ze śmietanki i cukru oraz dekoracji, którymi są orzechy, migdały i suszone owoce. Wymieszane składniki spodu należy piec w formie około piętnastu minut w około dwustu stopniach, następnie zalewamy spód gotowaną około pół godziny masą kajmakową i przystrajamy ciasto suszkami oraz bakaliami wedle uznania.
- Sałatka jarzynowa
Jest to danie stworzone z posiekanych i ugotowanych ziemniaków, brokułów, rzodkiewek, marchwi, pomidorów, groszku, a także pokrojonych jajek na twardo, cały bukiet należy wymieszać z majonezem, warto doprawić dla smaku solą, pieprzem, chrzanem i pietruszką. Najważniejszą kwestią w tej potrawie jest jakość produktu, świeże warzywa i jajka zagwarantują jej oczekiwany smak.
Ekspozycja wielkanocnego stołu jest równie ważną kwestią, bo jak wiadomo całość wzbogacają szczegóły. Przygotowaną przez nas ucztę z pewnością upiększą ciasteczka, które możemy upiec samodzielnie, a pomogą nam w tym zdecydowanie wykrawacze, cukiernicze formy silikonowe i foremki do ciastek w różnych kształtach, oraz ręczniki, gdyż zabawa z ciastem może być nieco brudząca, szczególnie jeśli towarzyszą nam w kuchennych rewolucjach nasze pociechy. Odpowiednio dobrane zestawy sztućców, gustowne talerze i świąteczne serwetki także dodadzą uroku wielkanocnej atmosferze. Sprawcie by było to najbardziej wyjątkowe śniadanie w ciągu całego roku, na pewno ogrzeje Was myśl o tym, że przygotowana przez Wasze dłonie żywność jest najlepsza pod każdym względem, a wystrój świątecznego posiłku wywołuje uśmiech na twarzach bliskich Wam ludzi!