UWAGA!! Obecnie jest brak możliwości dokonywania zakupu na stronie opland.pl
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blogujemy » Najpopularniejsze dania wielkanocne

Najpopularniejsze dania wielkanocne

Autor: opland.plWyświetleń: 1537



Przebiśniegi zaczęły wyłaniać się spod ostatnich kopek białego puchu, dni są coraz to dłuższe, śpiew ptaków stał się o wiele weselszy, w powietrzu czuć zbliżającą się intensywnie wiosnę, a co z tym się wiążę? Oczywiście Wielkanoc! Śniadanie wielkanocne jest niezwykle istotną tradycją w naszym kraju. Każdy chce by wyglądało ono idealnie i smakowało przepysznie, a więc mamy dla Was kilka propozycji potraw wielkanocnych i sposobów ich przygotowania, wymienimy także przydatne do tego akcesoria kuchenne, które w ofercie posiada między innymi sklep internetowy AGD.

Najpopularniejsze dania wielkanocne:

 

 
  • Żurek

Najsłynniejsza forma tej potrawy, to oczywiście żurek na zakwasie, z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem. Do przygotowania żurku potrzebne będą nam namoczone w wodzie grzyby, cebula podsmażona delikatnie na patelni, kiełbasa, boczek, chrzan, kminek, sól, pieprz, zakwas i jajka. Do garnka należy najpierw wrzucić cebulę i grzyby, dolać do nich około dwóch szklanek wody, po której zagotowaniu dodajemy posiekaną w kostkę kiełbasę i boczek, do krojenia zdecydowanie przydadzą nam się ostre noże. Po pół godziny dolewamy zakwas, następnie dorzucamy chrzan i przyprawy. Na sam koniec zabielamy zupę śmietaną. Danie będzie prezentowało się wyśmienicie, jeśli pokrojoną w plastry kiełbasę i kawałki ugotowanych jajek ułożymy uprzednio na talerzach gości, a dopiero w trakcie posiłku zalejemy je zupą.
 

  alt
  • Wielkanocne jaja faszerowane

To danie można przygotować na wiele różnych, kreatywnych sposobów. Najprostszy z nich, to oczywiście ugotowane, obrane ze skórek i przecięte na pół jajka z dodatkiem majonezu i szczypiorku, bądź też urozmaicone sosem tatarskim. Istnieje też wersja z cukinią i serem żółtym, w której z ugotowanych, obranych i rozpołowionych jajek wyjmujemy żółtka, gnieciemy je, dodajemy do nich starty ser żółty oraz przygotowaną na patelni zarumienioną, posiekaną cebulkę i startą na tarce, podsmażoną cukinię. Następnie w wyżłobione połówki jajek wpychamy wymieszany farsz i przystrajamy go delikatnie u góry pietruszką. Można również eksperymentować z farszem z owoców morza, awokado, kozim serem, szynką, można je nawet smażyć w skorupkach… opcji jest naprawdę wiele, poeksperymentujcie i poruszcie swoją wyobraźnię!

 
  • Baranek wielkanocny

Stworzenie perfekcyjnego baranka wielkanocnego wymaga posiadania formy do pieczenia, mamy do wyboru formy silikonowe lub metalowe, sami możemy zdecydować w której z nich nasze zwierzątko z masy cukrowej będzie prezentować się najlepiej. Wspomnianą wcześniej masę cukrową wykonamy z ubitych białek doprawionych niewielką ilością soli, cukru i żółtek, oleju i zapachu do ciast, mąki i proszku do pieczenia. Wszystkie te składniki należy kolejno dodawać do siebie i stale miksować, następnie zaś przelać masę do foremki i piec około pięćdziesięciu minut w temperaturze dwustu stopni. Po upływie wyznaczonego czasu trzeba uchylić piekarnik i poczekać, aż słodki baranek ostygnie. Ustrojenie tego symbolu wielkanocnego jest kwestią indywidualną, czekoladowe dodatki i cukier puder są jak najbardziej wskazane.
 

 alt
 
  • Pasztet wielkanocny

Słowo „pasztet” automatycznie kojarzy nam się z potrawą mięsną, to danie występuje jednak także w formach wegetariańskich, na przykład - pasztet z jajek, jednak mięsna wersja jest nadal najbardziej popularną. Do przyrządzenia słynnej, mięsnej wersji tej potrawy przydadzą nam się różnej wielkości garnki, mały - w którym będziemy mogli oczyścić dokładnie mięso i duży, w którym będziemy je przygotowywać, a także metalowa, prostokątna foremka. Do zalanego wodą mięsa dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy całość około godziny, zaś przy końcu gotowania dokładamy wątróbkę. Odstawiamy wszystko do wystygnięcia na jeden dzień, a następnie wyjmujemy, mielimy, dodajemy zmielone bułki, żółtka z jaj, ubite białka jaj i wywar. Wymieszaną masę wlewamy do foremki i pieczemy przez około godzinę w mniej niż dwustu stopniach. Przed podaniem należy poczekać aż potrawa nieco ostygnie.

 
  • Mazurek wielkanocny

Tradycyjna wersja mazurka składa się ze spodu ciasta stworzonego z masła, cukru pudru, jajek i mąki; masy kajmakowej zrobionej ze śmietanki i cukru oraz dekoracji, którymi są orzechy, migdały i suszone owoce. Wymieszane składniki spodu należy piec w formie około piętnastu minut w około dwustu stopniach, następnie zalewamy spód gotowaną około pół godziny masą kajmakową i przystrajamy ciasto suszkami oraz bakaliami wedle uznania.

 
  • Sałatka jarzynowa

Jest to danie stworzone z posiekanych i ugotowanych ziemniaków, brokułów, rzodkiewek, marchwi, pomidorów, groszku, a także pokrojonych jajek na twardo, cały bukiet należy wymieszać z majonezem, warto doprawić dla smaku solą, pieprzem, chrzanem i pietruszką. Najważniejszą kwestią w tej potrawie jest jakość produktu, świeże warzywa i jajka zagwarantują jej oczekiwany smak.

 

Ekspozycja wielkanocnego stołu jest równie ważną kwestią, bo jak wiadomo całość wzbogacają szczegóły. Przygotowaną przez nas ucztę z pewnością upiększą ciasteczka, które możemy upiec samodzielnie, a pomogą nam w tym zdecydowanie wykrawacze, cukiernicze formy silikonowe i foremki do ciastek w różnych kształtach, oraz ręczniki, gdyż zabawa z ciastem może być nieco brudząca, szczególnie jeśli towarzyszą nam w kuchennych rewolucjach nasze pociechy. Odpowiednio dobrane zestawy sztućców, gustowne talerze i świąteczne serwetki także dodadzą uroku wielkanocnej atmosferze. Sprawcie by było to najbardziej wyjątkowe śniadanie w ciągu całego roku, na pewno ogrzeje Was myśl o tym, że przygotowana przez Wasze dłonie żywność jest najlepsza pod każdym względem, a wystrój świątecznego posiłku wywołuje uśmiech na twarzach bliskich Wam ludzi!

alt
 

Komentarze (2)
Klient30-03-2019 11:11:50
Ten artykuł przypomniał mi, czym mam się kierować podczas wielkanocnych wypieków.
mistrzNADmistrzami09-04-2019 8:08:48
Fajny artykuł, kilka ciekawych wskazówek. Skusiłem się na zakup foremki do pieczenia, doskonale sprawdzi się podczas trwania świąt Wielkanocnych. :)

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blogujemy
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2011-2024 Copyrights © 2024 OPLAND.PL All rights reserved

Oferta prezentowana na stronie opland.pl nie jest pełną ofertą. Gwarancje jakości udzielane są przez producentów. Możliwe są niezamierzone błędy.
Informujemy, że przetwarzamy dane osobowe oraz korzystamy z plików cookies, które są opisane w zakładkach:
Prywatność oraz Ciasteczka
Ok lubię ciasteczka i rozumiem politykę prywatności.
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Informujemy, że przetwarzamy dane osobowe oraz korzystamy z plików cookies, które są opisane w zakładkach:
Prywatność oraz Ciasteczka
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ