
Wypieki domowe, to nieodłączna tradycja naszego kraju. W końcu nic nie będzie smakować lepiej, niż to, co wyjdzie spod naszych własnych rąk. Piękny zapach domowego chleba, babeczek czy placków objawia się szczególnie podczas świąt Wielkanocnych oraz nadchodzącego Bożego Narodzenia. Ale jak i na czym piec, aby wyrób był jak najbardziej smaczny Tego dowiecie się w tym artykule. Zapraszamy.
Blachy z aluminium i stali nierdzewnej
Rodzaj wykonany ze stali nierdzewnej jest najpowszechniejszym stosowanym. Niska cena, różnorodność kształtów oraz wytrzymałośćmateriałów przemawiają za tym, że te blachy są chętnie używane w naszych kuchniach. Doskonałe do pieczenia dużych, masywnych ciast, ze względu na wysoką sztywność blachy.
Trochę inaczej sprawa ma się z aluminiowymi. Są bardzo uniwersalne ze względu na wysoką przepuszczalność ciepła. Nadają się do wypieków różnego rodzaju. Używając jednak takich blach należy pamiętać o smarowaniu powierzchni tłuszczem, lub wykładanie jej specjalnym papierem, ze względu na częste przyleganie ciasta. Aluminium również szybciej się zużywa, co za tym idzie rdzewieje i utrudnia późniejsze czyszczenie. Nie zmienia to jednak faktu, że blachy aluminiowe są dobrze odbierane ze względu na możliwości różnego zastosowania.
Blachy do pieczenia różnego rodzaju, w niskich cenach znajdziecie w naszym sklepie!
Formy ceramiczne

Świetnym remedium dla produktów z aluminium i stali są blachy i formy ceramiczne. Ich nieco droższa cena oraz lekko wydłużony czas pieczenia zastępuje elegancki wygląd oraz wytrzymałość. Są nierdzewne oraz jeśli będziemy uważać na ich rozbicie - w zasadzie dożywotnio wytrzymałe na wysokie temperatury czy zarysowania. Sprawdzone do pieczenia różnego rodzaju mięs, tart czy sufletów - nadają się jednak do wszystkich wypieków. Dzięki dobremu wyglądowi można podawać w nich jedzenie prosto na stół. Chętnie używane podczas świąt i przyjęć. Bardzo ułatwiają rozdawanie jedzenia większej ilości ludzi.
Uwaga! W ofercie również piekarniki elektryczne wolnostojące - kliknij!
Formy silikonowe

Kolejnym rodzajem doskonale sprawdzającym się w wypiekach są formy silikonowe. To rozwiązanie posiada ogrom zalet, jednak nie wszyscy są do nich przekonani. Ich cena jest nieco wyższa od tradycyjnych rozwiązań i to chyba jest głównym powodem. Jednak jeśli pieczemy często i dużo to jest to obowiązkowa pozycja w naszej kuchni. Wykonanie z silikonu gwarantuje niesamowitą trwałość, są niezwykle łatwe w czyszczeniu oraz zajmują bardzo niewiele miejsca, z powodu ich elastyczności. Formy silikonowe są również bardzo uniwersalne, nadają się zarówno do piekarnika jak i mikrofalówki czy zamrażarki. Potrawy nie przywierają do nich, więc nie wymagają dodatkowego smarowania. Ciasto bez problemu można wyjąć z formy bez jakiegokolwiek uszkodzenia. Ten rodzaj możecie zakupić w niskiej cenie tutaj.
Blachy do pieczenia - rodzaje i kształty
Najpopularniejsze formy do pieczenia, które znajdą się w naszych domach wykonane są z blachy i to z niej powstać może najwięcej kształtów. Jednymi z najczęściej spotykanych są- formy do babek,
- blachy do biszkoptów,
- formy do pizzy,
- tortownice,
- formy do babeczek, muffinek i rurek,
- blachy z wyjmowanym dnem.
Pozostałe ciekawostki

Blachy można spotkać w różnych formach. Niektóre z nich produkowane są z wyjmowanym dnem, co ułatwia wyciąganie z nich wypieku. Inne natomiast posiadają fakturowane dno, co zapobiega przywarstwianiu się pożywienia do dna oraz boków. Warto na to zwracać uwagę, gdyż brak konieczności dodatkowego smarowania tłuszczem ułatwia mycie oraz zmniejsza kaloryczność posiłku.
Na rynku znajdziemy sporo rodzajów foremek i blach do pieczenia. Ich każde wykonanie ma swoje wady i zalety dlatego warto zastanowić się co będziemy piec najczęściej. Dostępne na rynku blachy i formy do pieczenia dają dużo możliwości i sposobów na wyroby potraw. Osobiście rekomendujemy wszystkie podane w artykule rodzaje oraz zachęcamy do domowych wypieków. Zapraszamy do przeczytania innych naszych artykułów i do zapoznania się z towarem w sklepie Opland.